Nummer 2 • april 2020
Bekijk de online versie
NZa Nieuwsbrief
Paramedische zorg
NZa maakt steunmaatregelen voor zorgaanbieders mogelijk
We maken het voor zorgverzekeraars mogelijk dat zij zorgaanbieders kunnen compenseren voor de financiële gevolgen van de corona-uitbraak. De regeling richt zich zowel op extra kosten als op doorlopende kosten die momenteel niet worden gedekt door een lagere omzet.
Lees meer op nza.nl
Misgelopen inkomsten door corona: waar moet ik zijn?
Zorgaanbieders die niet direct betrokken zijn bij hulp aan coronapatiënten, en die inkomsten mislopen door de uitbraak van het coronavirus, komen in aanmerking voor financiële ondersteuning. Vanaf mei is het mogelijk om de continuïteitsbijdrage aan te vragen via VECOZO.
Bekijk de informatiekaart
NZa brengt tijdelijk extra verruiming aan voor zorg op afstand
Door de uitbraak van het coronavirus verruimen we tijdelijk de mogelijkheden voor het declareren van zorg op afstand. Dit doen we door alle eventuele belemmeringen of beperkende voorwaarden voor het declareren van zorg op afstand in alle zorgsectoren buiten werking te stellen.
 
Voor de paramedische zorg betekent dit dat er geen sprake hoeft te zijn van een bestaande behandelrelatie om de prestatie ‘telefonische zitting’ te kunnen declareren. Het eerste contact – dat altijd start met de prestaties voor screening, intake en onderzoek - kan volgens onze regels nu tijdelijk ook op afstand plaatsvinden. Voor logopedie zijn beperkende voorwaarden om digitale zorg te leveren tijdelijk opgeheven, zoals: een behandeling kan nu vanaf de start digitaal plaatsvinden.

Deze uitzonderingsmaatregel gaat in vanaf 1 maart tot het moment dat de landelijke richtlijnen/adviezen van de overheid en het Rijksoverheid voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) niet meer van toepassing zijn. Na beëindiging hanteren we een overgangstermijn van een week.
Lees meer op nza.nl
Zorg op afstand bij corona: hoe declareer je dat?
We krijgen veel vragen over het declareren van zorg op afstand vanwege het coronavirus. Zorgverleners en instellingen vragen zich af hoe ze zorg op afstand het beste kunnen declareren. Daarom zetten we in onze informatiekaart de meest gebruikte declaratietitels voor zorg op afstand per zorgsector op een rij.
Ga naar de informatiekaart
Zorginkoopbeleid 2021: door COVID-19 mogelijk meer aanpassingen
Zorgverzekeraars publiceren uiterlijk 1 april volgens regels van de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) hun zorginkoopbeleid voor 2021. Ze geven daarin aan dat zij op dit moment nog niet goed kunnen inschatten of – en zo ja, in hoeverre – de corona-uitbraak gevolgen heeft voor de zorginkoop voor 2021. Mogelijk leidt dit gedurende 2020 nog tot aanpassingen van het zorginkoopbeleid.
Lees verder op nza.nl
Meer informatie over het coronavirus
Op onze website vindt u veelgestelde vragen en antwoorden over het coronavirus. Naast algemene vragen, geven we ook antwoord op sectorspecifieke vragen.
Ga naar de veelgestelde vragen
Regels paramedische zorg 2021 gepubliceerd
Bekijk de informatiekaart
Monitor contractering paramedische zorg 2020 gepubliceerd
Zorgaanbieders van paramedische zorg kunnen bij uitstek zorg dicht bij huis leveren. Maar dit vraagt wel om aanpassingen bij zowel zorgaanbieders als zorgverzekeraars. Zo kunnen zorgaanbieders zich regionaal sterker organiseren. Zorgverzekeraars kunnen in de inkoop van zorg stimuleren dat bijvoorbeeld zorg van het ziekenhuis naar de eerste lijn verplaatst. Daarnaast zien we dat paramedici en zorgverzekeraars andere beelden hebben over het contracteren. Dat staat het vormen van een gezamenlijke regiovisie, die aansluit op de zorgvraag, in de weg. Lees hier meer over in de monitor contractering paramedische zorg 2020.
Lees verder in de monitor
 
Nederlandse Zorgautoriteit
Newtonlaan 1-41
3584 BX Utrecht
T 088 - 770 8 770
E info@nza.nl
Aanmelden
Bent u nog niet geabonneerd op onze nieuwsbrief?
Meld u hier aan
Twitter   Linkedin
Afmelden voor de nieuwsbrief