Nummer 5 • september 2020
Bekijk de online versie
NZa Nieuwsbrief
Mondzorg
Weinig wijzigingen in regels mondzorg 2021
De regelgeving mondzorg 2021 staat sinds afgelopen zomer online. In alle sectoren zet de NZa in op rust in de regels. Daar kiezen we voor, omdat we met aanbieders en verzekeraars werken aan verbeteringen in de bekostiging van de zorg voor de jaren daarna. Daarnaast kiezen we vanwege de uitbraak van corona ervoor om de wijzigingen waar mogelijk te beperken. Voor de mondzorg is wel de richtlijn voor tandvleesbehandelingen herzien. We pasten de regels hierop aan, zodat mondzorgaanbieders snel aan de slag kunnen met de nieuwe richtlijn.
Lees het nieuwsbericht
Naar de regelgeving
Brancheorganisaties en NZa werken samen aan beter informatieaanbod voor mondzorgpatiënten
Patiënten in de mondzorg weten niet altijd welke partij hen van welke informatie kan voorzien. Zij hebben vertrouwen in hun tandarts, orthodontist of mondhygiënist en zijn voor het overgrote deel tevreden over hun behandeling, maar niet altijd goed geïnformeerd over behandelopties en kosten. Dat blijkt uit een onderzoek van de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa), in nauwe samenwerking met branchepartijen in de mondzorg, Zorgverzekeraars Nederland en patiëntenorganisaties. Om patiënten goed in stelling te brengen, werken zij samen aan betere informatie voor patiënten.
Lees het nieuwsbericht
Naar het onderzoek
Mondzorgaanbieders ontvangen tijdelijke tegemoetkoming voor extra kosten in verband met corona 
Aanbieders in de mondzorg, zoals mondhygiënisten, tandartsen en orthodontisten, kunnen tijdelijk een toeslag van € 4,26 per patiënt in rekening brengen. De NZa heeft hiervoor een nieuwe prestatie vastgesteld, omdat mondzorgaanbieders extra kosten maken in verband met de corona-uitbraak. Het gaat dan om kosten die samenhangen met de zorg aan individuele patiënten, zoals het beoordelen van de gezondheidssituatie voorafgaand aan de behandeling en toenemende uitgaven aan persoonlijke beschermingsmiddelen. Ook moeten mondzorgaanbieders bij sommige behandelingen uit voorzorg meer handelingen doen, waardoor ze meer tijd kwijt zijn per patiënt.
Lees het nieuwsbericht
Informeer uw patiënt over de toeslag meerkosten
Wij krijgen veel signalen van patiënten die niet vooraf zijn geïnformeerd door hun mondzorg-aanbieder over de toeslag meerkosten. Dat is wel de afspraak. Wij roepen mondzorgaanbieders op patiënten hier vooraf over te informeren.
Chirurgische ingrepen (H-codes) in combinatie met een verdoving (A10) niet toegestaan
De NZa heeft de declaratiedata van alle mondzorgaanbieders geanalyseerd op de combinaties verdoving (A10) en de chirurgische ingrepen (H-codes). De anesthesie is al verrekend in de tarieven van de H-codes. Het is daarom niet toegestaan om de verdoving naast een chirurgische ingreep te declareren. In 2019 hebben 507 tandartsen deze combinatie één keer of vaker gedeclareerd. Opvallend is dat de verdoving het vaakst in combinatie met het trekken van een tand of kies (H11) en moeizaam trekken van tand of kies (H35) wordt gedeclareerd. Bij de overige H-codes kwam het een enkele keer voor dat deze is gedeclareerd in combinatie met een verdoving. De NZa verwacht dat de mondzorgaanbieders hun declaratiewijze in lijn te brengen met de geldende regelgeving. De NZa zal in 2021 de declaratiedata monitoren en verwacht dat zij deze specifieke combinaties niet meer terugziet.
Nu ook compensatie voor mondzorgaanbieders in langdurige zorg
De Nederlandse Zorgautoriteit breidt de compensatieregeling voor de langdurige zorg uit naar aanbieders die mondzorg bieden aan Wlz-cliënten. Na de corona-uitbraak hebben deze aanbieders minder cliënten behandeld, waardoor ze minder inkomsten hadden. Hun vaste kosten liepen wel door. Ook deze aanbieders kunnen nu een vergoeding krijgen voor de doorlopende kosten die zij tijdens de corona-uitbraak gemaakt hebben.
Lees het nieuwsbericht
 
Nederlandse Zorgautoriteit
Newtonlaan 1-41
3584 BX Utrecht
T 088 - 770 8 770
E info@nza.nl
Aanmelden
Bent u nog niet geabonneerd op onze nieuwsbrief?
Meld u hier aan
Twitter   Linkedin
Afmelden voor de nieuwsbrief