Nummer 5 • september 2020
Bekijk de online versie
NZa Nieuwsbrief
Medisch-specialistische zorg
Zorg op afstand krijgt structurele plek binnen de medisch-specialistische zorg
De medisch-specialistische zorg (msz) krijgt per 2021 structureel meer mogelijkheden om zorg op afstand te bieden. Versoepelingen die zijn doorgevoerd tijdens de coronacrisis krijgen per 2021 een definitieve plek in de regels.
Lees het nieuwsbericht
Naar de regelgeving
NZa schept ruimte in regels medisch-specialistische zorg 2021 om dure apotheekbereiding apart te declareren
De Nederlandse Zorgautoriteit maakt het per 2021 mogelijk om voor dure apotheekbereidingen een add-on prestatie vast te stellen. Het gaat om bereidingen waarbij de ziekenhuisapotheek zelf vanuit grondstoffen een geneesmiddel bereidt. Daarmee trekken we de bekostiging van dure apotheekbereidingen gelijk met de bekostiging van dure geregistreerde geneesmiddelen en vormt deze geen onnodige belemmering meer voor het maken van een dure apotheekbereiding. De NZa benadrukt dat de declaratie van apotheekbereidingen alleen is toegestaan als de ontwikkeling, bereiding en inzet daarvan valt binnen de geldende wet- en regelgeving waar andere instanties, waaronder Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd toezicht op houden.
Naar het nieuwsbericht
Lees de informatiekaart
Registratie patiëntengroepen medisch-specialistische revalidatiezorg
Om te komen tot meer transparantie en meer inhoudelijke onderhandelingen tussen zorgaanbieders en zorgverzekeraars binnen de medisch-specialistische revalidatie zorg (msrz) hebben wij samen met Revalidatie Nederland en Zorgverzekeraars Nederland de patiëntengroepen ontwikkeld. De patiëntengroepen moeten per 1 januari 2021 verplicht geregistreerd worden.
Lees hier meer over
Ziekenhuiszorg in coronatijd: verwijzingen en behandelingen terug op oude niveau
Het aantal verwijzingen naar medisch-specialistische zorg en geestelijke gezondheidszorg zit in juli 2020 weer rond het niveau van die maand in de afgelopen jaren. Ook zien we dat in juli het aantal behandelde patiënten in ziekenhuizen gelijk of iets hoger is dan in juli 2018 en juli 2019. Dat geldt ook specifiek voor oncologiepatiënten en patiënten in de geestelijke gezondheidszorg.
Lees het nieuwsbericht
Naar de analyse van augustus
Tarieven voor behandeling complex chronische longaandoeningen omlaag
Voor complex chronische longaandoeningen (ccl) komt per 2021 een compleet vernieuwde productstructuur. Deze structuur is ontwikkeld op verzoek van en in samenwerking met Kenniscentra ccl. De afgelopen jaren zijn er nieuwe behandelmogelijkheden ontstaan en is de patiënten casemix verzwaard. Hierdoor waren de prestaties voor ccl niet meer passend. De nieuwe productstructuur sluit beter aan op de behandelpraktijk en zet de zorgvraag van de patiënt centraal in plaats van de diagnose van de patiënt.
Lees het nieuwsbericht
 
Nederlandse Zorgautoriteit
Newtonlaan 1-41
3584 BX Utrecht
T 088 - 770 8 770
E info@nza.nl
Aanmelden
Bent u nog niet geabonneerd op onze nieuwsbrief?
Meld u hier aan
Twitter   Linkedin
Afmelden voor de nieuwsbrief