Nummer 5 • november 2020
Bekijk de online versie
NZa Nieuwsbrief
Huisartsenzorg
Verwijzingen blijven achter, in september nog veel zorg ingehaald
Het aantal verwijzingen dat huisartsen konden uitschrijven naar de ziekenhuiszorg en de ggz is opnieuw lager dan verwacht zonder corona-uitbraak. In week 43 was dat voor de ziekenhuiszorg 76% van het verwachte aantal verwijzingen zonder corona-uitbraak. Het totaal aantal gemiste verwijzingen naar de ziekenhuizen en zelfstandige klinieken is daarmee opgelopen tot 954 duizend.
Lees het nieuwsbericht
Meer over declaraties bij visitie coronapatiënt
Toegang tot zorg tijdens corona: hoe informeer ik mijn patiënten?
Contact tussen arts en patiënt is essentieel om gezondheidsschade te voorkomen. Daarom publiceert de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) een informatiekaart die zorgaanbieders en zorgverleners helpt om patiënten duidelijk te maken wat zij kunnen verwachten nu de reguliere zorg wordt afgeschaald.  
Lees het nieuwsbericht
Naar de informatiekaart
Partijen in het zorgveld slaan handen ineen om zorg toegankelijk te houden
Het ministerie van VWS heeft de NZa gevraagd om per regio inzichtelijk te maken waar welke capaciteit is voor planbare zorg die dringend (binnen enkele weken) moet plaatsvinden. Dat is een onderdeel van bredere afspraken die VWS heeft gemaakt in overleg met zorgaanbieders, zorgverzekeraars, het Landelijk Centrum Patiënt Spreiding (LCPS), de Inspectie voor Gezondheidszorg & Jeugd (IGJ) en de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) om ervoor te zorgen dat de spoedzorg (Covid en niet-Covid) en de meest dringende zorg toegankelijk blijft.
Naar het nieuwsbericht
Tijdige toegang tot zorg: wat verwachten we van de zorgverzekeraars?
De corona-uitbraak stelt zorgmedewerkers, zorgaanbieders en zorgverzekeraars zwaar op de proef. Het is nu extra duidelijk hoe belangrijk het is dat iedereen die dat nodig heeft, op tijd zorg kan krijgen. Duidelijk is dat niet één partij hiervoor de sleutel in handen heeft. Het garanderen van tijdige toegang tot zorg is een samenspel tussen zorgaanbieders en zorgverzekeraars, zorgkantoren, gemeenten en overheid.
Lees het nieuwsbericht
Podcast met Marian Kaljouw: gewenste veranderingen zijn mogelijk binnen dit zorgstelsel
2020 is een uitzonderlijk jaar. De corona-uitbraak vraagt het uiterste van zorgprofessionals. Ze zetten alle zeilen bij om goede zorg te leveren en daarnaast werken ze nu vijftien jaar in dit zorgstelsel. Daarom in onze jaarlijkse Stand van de zorg een moment van reflectie op dat zorgstelsel en op de corona-uitbraak. Journalist Frank van Wijck gaat in gesprek met onze bestuursvoorzitter Marian Kaljouw over de enorme uitdagingen die corona van de zorg vraagt. Wat zijn de geleerde lessen? En wat betekent dat eigenlijk voor hoe ons zorgstelsel eruit moet zien? Lees er meer over in de Stand van de zorg, en beluister vooral de podcast (links onderaan de pagina).
Lees en luister verder op NZa.nl
 
Nederlandse Zorgautoriteit
Newtonlaan 1-41
3584 BX Utrecht
T 088 - 770 8 770
E info@nza.nl
Aanmelden
Bent u nog niet geabonneerd op onze nieuwsbrief?
Meld u hier aan
Twitter   Linkedin
Afmelden voor de nieuwsbrief