Nummer 10 •  december 2020
Bekijk de online versie

NZa Nieuwsbrief

Langdurige zorg
  

Tweede coronagolf ook zichtbaar in cijfers langdurige zorg
De tweede golf van coronabesmettingen heeft, net als de eerste golf, gezorgd voor minder afgegeven indicaties voor de langdurige zorg en meer lege bedden. De wachtlijsten nemen verder af richting het niveau van begin dit jaar. Vanaf eind september zijn weer meer mensen overleden die aanspraak maken op deze zorg. Daarnaast brengen we voor het eerste het ziekteverzuim van medewerkers in deze sector in kaart.
Lees het hele bericht op NZa.nl
Lees de analyse
Beschikkingen voor herschikking gepubliceerd
De beschikkingen voor de herschikking 2020 langdurende zorg zijn gepubliceerd. Logt u in op het portaal aanvragen.nza.nl om uw beschikking te bekijken en te downloaden.
Naar het NZa Aanvragenportaal
Hoe bekostig ik transmuraal samenwerken en casemanagement?
Om als zorgprofessional aan te sluiten bij de waarden, wensen en behoeften van de patiënt is samenwerken met andere professionals in andere instellingen belangrijk (transmurale samenwerking). Hoe u transmuraal samenwerken en casemanagement bekostigt, dat delen we in deze informatiekaart.
Lees de informatiekaart
Langdurige zorg: druk neemt toe, maar meesten krijgen tijdig zorg
De Nederlandse Zorgautoriteit ziet dat de druk op de langdurige zorg toeneemt. In de toekomst zien we grote uitdagingen om ervoor te zorgen dat mensen op tijd de zorg krijgen die zij nodig hebben. In bepaalde regio’s en voor bepaalde doelgroepen is het nu al een hele opgave. Dat blijkt uit ons rapport ‘Zorgplicht zorgkantoren – beeld 2019 en uitdagingen’.
Lees het hele bericht op NZa.nl
Lees de rapportage
Minder onrechtmatige en onzekere kosten langdurige zorg
De zorgkantoren zijn goed bezig om onrechtmatigheden en onzekerheden in de langdurige zorg terug te dringen. Ook richten ze hun financiële processen steeds professioneler in. Daarnaast zetten zij goede stappen ten aanzien van het persoonsgebonden budget. Steeds meer regio’s krijgen toegang tot het budgethoudersportaal. Dat zijn de belangrijkste conclusies in het NZa-rapport ‘De kosten van onze langdurige zorg in 2019’.
Lees het hele bericht op NZa.nl
Lees het rapport
Veel gestelde vraag
Ik wil graag woonzorg én specifieke behandeling (SB) leveren aan ggz-cliënten die vanaf 2021 directe toegang krijgen tot de Wlz. Daarvoor wil ik het modulaire bekostigingsmodel gebruiken. Kan dat?

Ja, in 2021 is dat mogelijk. Als een zorgaanbieder woonzorg en SB levert, moet deze in principe ook de algemeen medische zorg (AMZ) leveren. In 2021 kunt u het modulaire model echter ook gebruiken als u woonzorg met SB levert vanuit de Wlz en de AMZ door andere zorgaanbieders laat leveren én declareren in de Zvw. Lees het hele antwoord op NZa.nl. Lees ook onze Informatiekaart Toegang tot de Wlz voor mensen met een psychische stoornis.
Lees het hele antwoord op NZa.nl 
Lees de informatiekaart
Veelgestelde vragen coronavirus
Op een speciale webpagina geven wij antwoord op vragen rondom het coranavirus voor de langdurige zorg. 
Bekijk de veelgestelde vragen
 
Nederlandse Zorgautoriteit
Newtonlaan 1-41
3584 BX Utrecht
T 088 - 770 8 770
E info@nza.nl
Aanmelden
Bent u nog niet geabonneerd op onze nieuwsbrief?
Meld u hier aan
Twitter   Linkedin
Afmelden voor de nieuwsbrief