Nummer 5 | oktober 2017
Bekijk de online versie
Nederlandse Zorgautoriteit

Feiten en cijfers over de basisverzekering 2017

Zorgverzekeraars voerden veel verbeteringen door de afgelopen tijd. Dit constateert de NZa op basis van de Marktscan zorgverzekeringsmarkt 2017. Zo maakten de zorgverzekeraars de informatie over de polissen duidelijker en neemt het aantal verschillende polissen voor de basisverzekering verder af. Het kiezen van een basisverzekering en aanvullende verzekering is niet makkelijk. Deze verbeteringen helpen verzekerden om te kiezen voor een zorgpolis die past bij hun persoonlijke situatie en wensen.

Lees verder >>

NZa verbetert inzicht in wachttijden ggz en msz
Het is belangrijk dat burgers en zorgverzekeraars inzicht hebben in de actuele wachttijden in de zorg. Zo weten zij hoe lang het duurt voordat zij bij een bepaalde ggz-aanbieder of bij een bepaald ziekenhuis terecht kunnen. De NZa onderneemt verschillende acties om dit inzicht te vergroten. 
Lees verder op internet  
 
Vacatures bij de NZa
Wil jij een belangrijke bijdrage leveren aan het toezicht op de zorg? Ben je op zoek naar uitdagingen en volop ruimte voor jouw ontwikkeling? Zet jij graag samen met je collega’s de koers uit in je werk en ben jij zelfstandig, verantwoordelijk en veelzijdig?
Dan zoeken wij jou!
 
Werken bij de NZa  
Tandartsen pakken zelf verkeerde declaraties aan
Een groot deel van de tandartsen die de NZa tijdens de controleweek heeft bezocht past hun declaratiegedrag direct aan. Begin september controleerde de NZa bij achttien tandartspraktijken of zij het uitvragen van de medische voorgeschiedenis van patiënten (aanvullende medische anamnese) op de juiste manier declareren. Dit bleek bij veertien praktijken niet het geval. Zij brachten onterecht kosten in rekening. De NZa constateert dat acht praktijken al voor het bezoek gestopt zijn met onterecht declareren
Lees verder op internet  
NZa wijst zorgaanbieders en zorgverzekeraars op ruimte voor e-health
Er kan steeds meer met e-health in de zorg. Een goede zaak, vindt de NZa, als de zorg door e-health beter en betaalbaarder wordt. Ook binnen de huidige bekostiging kunnen zorgaanbieders en zorgverzekeraars al afspraken maken over e-health. De NZa heeft in de 'Wegwijzer bekostiging e-health' in kaart gebracht wat er mogelijk is. 
Lees verder op internet  
Informatiebijeenkomsten langdurige zorg en ggz/fz druk bezocht
De informatiebijeenkomsten 'Beleid en praktijk' voor de langdurige zorg op 14 september en de ggz/fz op 5 oktober zijn druk bezocht. De presentaties die gegeven zijn staan op onze website. Ook vindt u hier een link naar filmpjes met vragen die zijn gesteld.
 
Inschrijven voor de informatiebijeenkomst voor de medisch-specialistische zorg op 30 oktober 2017 is nog steeds mogelijk.
Lees verder op internet  
Toegang tot acute zorg op orde, maar druk neemt toe
Nederlanders hebben voldoende toegang tot acute zorg op dit moment. Wanneer het druk is op de spoedeisende hulp zijn er voldoende uitwijkmogelijkheden bij andere ziekenhuizen of instellingen in de omgeving. Dat blijkt uit onderzoek naar de acute zorg door de NZa. In de marktscan geven we een overzicht van de capaciteit van en de vraag naar acute zorg. Hoewel dit per regio verschilt, neemt de druk op de acute zorg wel toe, met name op doordeweekse middagen.
Lees verder op internet  
Bekijk onze social media Twitter   Linkedin
nza.nl
Afmelden voor de nieuwsbrief