Nummer 7 • november 2019
Bekijk de online versie
NZa Nieuwsbrief
Langdurige zorg
Special: bekostiging verpleeghuiszorg
Samen voor waardevolle zorg
Voor u ligt de tweede nieuwsbrief over de ontwikkelingen rondom de nieuwe bekostiging voor verpleeghuiszorg. Deze bekostiging ontwikkelen we samen met de sector. Uw ervaringen en inzichten zijn hierbij belangrijk. De afgelopen weken organiseerden we vier regionale informatiebijeenkomsten waarin we met ruim honderd zorgaanbieders in gesprek gingen. In deze nieuwsbrief:  
  • praten we u bij over de nieuwe bekostiging voor de verpleeghuiszorg, waar staan we nu en waar gaan we naartoe?
  • vertellen we meer over het verloop van de informatiebijeenkomsten;
  • geven we een kijkje onder de motorkap van de integrale vergelijking.

Brief naar verpleeghuizen

De Nederlandse Zorgautoriteit kreeg de afgelopen weken veel vragen van verpleeghuizen over de data-uitvraag voor de integrale vergelijking. Verschillende verpleeghuizen uitten zorgen over het doel van de uitvraag, het gebruik van de gegevens en het moment van uitvragen. Wij begrijpen deze vragen en willen meer helderheid bieden. Daarom sturen wij alle verpleeghuizen een brief waarin we antwoord geven op de vragen die er leven. Uiteraard kunt u altijd contact opnemen als er onduidelijkheden zijn via info@nza.nl. 
Nieuwe bekostiging verpleeghuiszorg in voorbereiding
Wij werken op dit moment met de sector aan een nieuwe bekostiging van de verpleeghuiszorg. Minister De Jonge van Volksgezondheid Welzijn en Sport (VWS) heeft ons laten weten dat de voorbereidingen in gang zijn gezet om deze nieuwe bekostiging mogelijk te maken.
Lees meer over de voorbereidingen
Regionale informatiebijeenkomsten over de integrale vergelijking
De afgelopen weken organiseerden we vier regionale informatiebijeenkomsten in Eindhoven, Zwolle, Utrecht en op Schiphol om in gesprek te gaan met zorgaanbieders over de nieuwe bekostiging van de verpleeghuiszorg. We gaven uitleg over het grotere plaatje, maar ook specifiek over de integrale vergelijking en het invullen van het template voor het kostenonderzoek. Ruim honderd zorgaanbieders kwamen op de bijeenkomsten af.
Lees meer over de informatiebijeenkomsten
Een kijkje onder de motorkap van de integrale vergelijking
De nieuwe bekostigingsmethodiek moet ervoor zorgen dat alle verpleeghuizen, ongeacht hun omstandigheden, met hun tarief kunnen voldoen aan het kwaliteitskader. Het doel is daarnaast dat we het Kwaliteitskader zo effectief mogelijk behalen. Om deze doelen te behalen zijn we gestart met een onderzoek dat we de ‘integrale vergelijking’ noemen.
Lees meer over de werking van de integrale vergelijking
Waar kan ik meebeslissen?
We hebben verschillende werkgroepen opgericht die ons adviseren over specifieke vraagstukken die met de nieuwe bekostiging samenhangen. Wilt u meebeslissen? U bent van harte welkom! Stuur hiervoor een e-mail naar info@nza.nl o.v.v. ‘deelname werkgroep nieuwe bekostiging verpleeghuiszorg’.
Meer weten?
Op ons platform Praatmee vindt u meer informatie. Hier vindt u onder meer de informatiekaart, videohandleidingen voor het invullen van het template en de veelgestelde vragen.

U kunt voor technische vragen over het template contact opnemen met de helpdesk. Die is t/m 28 november op maandag t/m vrijdag van 09.00 – 17.00 te bereiken op het nummer +31 20 33 16 083.
Naar de integrale vergelijking op Praatmee
Helpt u mee onze website te verbeteren?
Meedoen
Speciale nieuwsbrief voor de wijkverpleging
Er is ook een nieuwsbrief voor de wijkverpleging. Wilt u deze ontvangen? Meld u dan nu aan!
Aanmelden voor nieuwsbrief wijkverpleging
 
Nederlandse Zorgautoriteit
Newtonlaan 1-41
3584 BX Utrecht
T 088 - 770 8 770
E info@nza.nl
Aanmelden
Bent u nog niet geabonneerd op onze nieuwsbrief?
Meld u hier aan
Twitter   Linkedin
Afmelden voor de nieuwsbrief