Nummer 6 • juni 2020
Bekijk de online versie
NZa Nieuwsbrief
Medisch-specialistische zorg
Aantal verwijzingen naar ziekenhuis vorige week boven 100.000
Voor het eerst sinds de corona-uitbraak zijn vorige week door huisartsen weer meer dan 100 duizend verwijzingen gedaan voor patiënten naar een ziekenhuis of kliniek. Daarmee ligt het aantal verwijzingen voor reguliere ziekenhuiszorg op 80% van voor de corona-uitbraak. De verwijsdata naar de geestelijke gezondheidszorg (ggz) duiden eveneens op een stevig herstel tot ongeveer 85% van het verwachte aantal verwijzingen.
Lees verder op nza.nl
Meest urgente oncologische zorg niet gestopt tijdens corona-uitbraak
De verwijzingen en behandelingen voor mensen met kanker zijn tijdens de corona-uitbraak minder hard terug gelopen dan voor andere diagnoses. Toch heeft de corona-uitbraak geleid tot 65 duizend minder verwijzingen voor oncologische zorgvragen. Dit is 14% van het aantal verwijzingen in een jaar. In ziekenhuizen is het aantal oncologiepatiënten na de uitbraak met bijna de helft afgenomen. De meest urgente zorg heeft wel plaatsgevonden. Dat blijkt uit de eerste rapportage over de opstart van de oncologische zorg van de Nederlandse Zorgautoriteit, het RIVM, SONCOS, DHD, ZorgDomein, IKNL en DICA.
Lees verder op nza.nl
Update urgentielijst ziekenhuiszorg
De urgentielijst die zorgprofessionals en instellingen kan helpen bij het opschalen van de reguliere ziekenhuiszorg, is op basis van de input van wetenschappelijke verenigingen op onderdelen herzien. Zo is de lijst bijvoorbeeld aangevuld met het specialisme Kaakchirurgie. Met de urgentielijst willen we regionale samenwerkingsverbanden een houvast geven om te bepalen welke zorg voor welke patiëntengroepen het meest urgent is en een inschatting te kunnen maken van welke capaciteit daarvoor nodig is.
Lees verder op nza.nl
Bekijk de urgentielijst
Meer informatie over het coronavirus
Op onze website vindt u updates en veelgestelde vragen en antwoorden over het coronavirus. Naast algemene vragen, geven we ook antwoord op sectorspecifieke vragen.
Bekijk de belangrijkste informatie op nza.nl
Erratum addendum release RZ21a
Op 5 juni is een erratum aan de release RZ21a toegevoegd vanwege enkele correcties. Om deze reden is ook het totaalbestand vervangen. Het erratum vindt u in het downloadoverzicht hieronder.
Ga direct naar het overzicht
NZa onderzoekt kansen voor efficiënter en veiliger data delen in de zorg
Efficiënt uitwisselen van informatie is van groot belang voor de zorg, dat maakt ook de coronacrisis opnieuw duidelijk. We onderzoeken daarom hoe moderne technologieën die informatie-uitwisseling makkelijker kunnen maken. Daarvoor hebben we ons aangesloten bij de Dutch Blockchain Coalition (DBC).
Lees verder op nza.nl
NZa stelt nieuwe uitgangspunten vast voor informatieverstrekking over zorg
We hebben een aantal uitgangspunten opgesteld waar de informatieverstrekking richting patiënten en verzekerden aan moet voldoen. Met deze uitgangspunten geven we uitdrukking aan de al langer ingezette omslag van méér informatie naar vooral bruikbare informatie.
Lees verder op nza.nl
Samen starten we de gewone zorg op: hoe informeer ik mijn patiënten?
Het is belangrijk dat zorgaanbieders hun patiënten laten weten dat zij weer bij hen terecht kunnen en wat zij kunnen verwachten. We hebben hiervoor een informatiekaart ontwikkeld die handvatten biedt voor heldere communicatie.
Lees verder op nza.nl
Bekijk de informatiekaart
Veelgestelde vraag:
Wordt het aanleveren van de kostprijzen 2019 uitgesteld?
Antwoord:  Ja, deze stellen we uit naar 1 december 2020.

Op 7 mei 2019 hebben we de Regeling registratie en aanlevering kostprijzen zorgproducten medisch-specialistische zorg (kenmerk: NR/REG-1932) vastgesteld. In deze regeling is vastgelegd dat jaarlijks kostprijzen (per zorgproduct) over jaar t-1 aangeleverd moeten worden, uiterlijk op 1 september van jaar t. Dit jaar moeten dus kostprijzen over 2019 aangeleverd worden. 

De afgelopen maanden, en ook nu nog, hebben veel zorgaanbieders hun handen vol gehad aan de COVID-19 crisis. Dit heeft onder andere tot gevolg dat het aanleveren van de kostprijzen 2019 vertraging oploopt. Op basis van signalen van zorgaanbieders en verschillende koepels hebben we besloten om de deadline voor de aanlevering van de kostprijzen 2019 te verplaatsen naar 1 december 2020. Een eventueel verzoek voor ontheffing moet u wel uiterlijk 1 augustus 2020 bij ons indienen.
 
Nederlandse Zorgautoriteit
Newtonlaan 1-41
3584 BX Utrecht
T 088 - 770 8 770
E info@nza.nl
Aanmelden
Bent u nog niet geabonneerd op onze nieuwsbrief?
Meld u hier aan
Twitter   Linkedin
Afmelden voor de nieuwsbrief