Nummer 2 • juli 2020
Bekijk de online versie
NZa Nieuwsbrief
Huisartsenzorg
NZa: regels voor declaratie digitale zorg verlengd tot eind 2020
De uitbraak van het coronavirus heeft nog steeds grote gevolgen voor de wijze waarop zorg aan patiënten wordt geleverd. De Nederlandse Zorgautoriteit verlengt de tijdelijke verruimingen voor digitale zorg die per 1 maart van dit jaar zijn ingegaan tot en met 31 december 2020. Uitgangspunt is daarnaast om deze tijdelijke verruimingen structureel te maken vanaf 2021. Ook publiceren we een nieuwe Wegwijzer bekostiging digitale zorg.
Lees het nieuwsbericht
Lees de Wegwijzer bekostiging digitale zorg
Huisartsen zagen een kwart minder patiënten door corona
Nederlandse huisartsen zagen een kwart minder patiënten in hun praktijk in de periode van 9 maart tot 24 mei. Dat blijkt uit representatief onderzoek onder 350 huisartsenpraktijken door het Nivel in opdracht van de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa). Huisartsen legden daarnaast de helft minder visites af aan patiënten. Op dit moment is de zorgvraag weer bijna terug op het niveau van voor de ingang van de maatregelen.
Lees het nieuwsbericht
Naar het overzicht van Nivel-onderzoeken
Onderzoeken Nivel over de huisartsenzorg in coronatijd
Om de effecten van de corona-uitbraak op de huisartsenzorg te meten doet het Nivel, in opdracht van de Nederlandse Zorgautoriteit, grootschalig onderzoek onder alle Nederlandse huisartsenpraktijken.

Hieronder vindt u de onderzoeken en resultaten tot nu toe.

Regelgeving huisartsenzorg bekend voor 2021
De regelgeving voor 2021 is bekend. De aanpassingen in de regelgeving richten zich dit jaar met name op vergoedingen die niet in rekening worden gebracht aan zorgverzekeraars, maar direct aan de patiënt of andere partijen.

Zo passen we de regelgeving aan voor de zorg aan niet in Nederland verzekerde patiënten. En we passen de regelgeving aan voor declaratie van vaccinaties die de patiënt wenst, maar niet vergoed krijgt vanuit de basisverzekering. De declaratie van de inspanning van huisartsen voor het verstrekken van informatie aan derden, bijvoorbeeld letselschadeadvocaten, wordt nu meer gekoppeld aan de werkelijk bestede tijd. 

De belangrijkste aanpassingen in de regelgeving hebben we samengevat in een informatiekaart.
Lees onze informatiekaart
Overzicht regelgeving 2021
 
Nederlandse Zorgautoriteit
Newtonlaan 1-41
3584 BX Utrecht
T 088 - 770 8 770
E info@nza.nl
Aanmelden
Bent u nog niet geabonneerd op onze nieuwsbrief?
Meld u hier aan
Twitter   Linkedin
Afmelden voor de nieuwsbrief