Nummer 7 • november 2020
Bekijk de online versie
NZa Nieuwsbrief
Geestelijke gezondheidszorg
Updaterelease ggz en fz beschikbaar
De NZa heeft de b-release voor de ggz en fz op haar website gepubliceerd. Het betreft een kleine update met slechts enkele verduidelijkingen en correcties. In de wijzigingsdocumentatie op de releasepagina’s ggz en fz leest u hier meer over. In de informatiekaart vindt u een overzicht van de belangrijkste wijzigingen per 2021.
Lees de informatiekaart
Naar de releasepagina ggz
Naar de releasepagina fz
Webinars over het zorgprestatiemodel komen eraan
Wilt u weten wat er per 2022 gaat veranderen in de bekostiging van de ggz en fz? U hoort en ziet het in de live webinars die het Programma Zorgprestatiemodel op dinsdag 24 november, maandag(avond) 30 november en vrijdag 4 december organiseert.

Klik hieronder om de data in uw agenda te zetten:
  • Webinar 1 – dinsdag 24 november 10.00-11.30 uur
  • Webinar 2 – maandag 30 november 19.30-21.00 uur
  • Webinar 3 – vrijdag 4 december 10.00-11.30 uur

Aanmelden is niet nodig. U kunt het webinar op de aangegeven tijden volgen.
Lees het bericht op de website Zorgprestatiemodel
Verwijzingen naar ggz blijven achter
Het aantal verwijzingen vanuit de huisarts naar de ggz is 90 procent van het verwachte aantal zonder corona. Het aantal gemiste verwijzingen naar de ggz is daarmee opgelopen tot 76 duizend. Dat huisartsen minder verwijzen betekent niet dat al deze mensen niet de zorg krijgen die ze nodig hebben. Een deel van deze zorg zal niet ingehaald worden, bijvoorbeeld omdat klachten vanzelf over gaan. De oproep blijft om contact op te nemen met de huisarts bij gezondheidsklachten. De huisarts kan vervolgens beoordelen wat er nodig is. 
Lees de rapportage over verwijzingen naar de ggz
Podcast met Marian Kaljouw: gewenste veranderingen zijn mogelijk binnen dit zorgstelsel
2020 is een uitzonderlijk jaar. De corona-uitbraak vraagt het uiterste van zorgprofessionals. Ze zetten alle zeilen bij om goede zorg te leveren en daarnaast werken ze nu vijftien jaar in dit zorgstelsel. Daarom in onze jaarlijkse Stand van de zorg een moment van reflectie op dat zorgstelsel en op de corona-uitbraak. Journalist Frank van Wijck gaat in gesprek met onze bestuursvoorzitter Marian Kaljouw over de enorme uitdagingen die corona van de zorg vraagt. Wat zijn de geleerde lessen? En wat betekent dat eigenlijk voor hoe ons zorgstelsel eruit moet zien? Lees er meer over in de Stand van de zorg, en beluister vooral de podcast (links onderaan de pagina).
Lees en luister verder op NZa.nl
Veel gestelde vraag
Ik wil graag woonzorg én specifieke behandeling (SB) leveren aan ggz-cliënten die vanaf 2021 directe toegang krijgen tot de Wlz. Daarvoor wil ik het modulaire bekostigingsmodel gebruiken. Kan dat?

Ja, in 2021 is dat mogelijk. Als een zorgaanbieder woonzorg en SB levert, moet deze in principe ook de algemeen medische zorg (AMZ) leveren. In 2021 kunt u het modulaire model echter ook gebruiken als u woonzorg met SB levert vanuit de Wlz en de AMZ door andere zorgaanbieders laat leveren én declareren in de Zvw. Lees het hele antwoord op NZa.nl. Lees ook onze Informatiekaart Toegang tot de Wlz voor mensen met een psychische stoornis.
Lees het hele antwoord op NZa.nl
Lees de informatiekaart
Veelgestelde vragen coronavirus
Op een speciale webpagina geven wij antwoord op vragen rondom het coranavirus voor de ggz en fz. 
Bekijk de veelgestelde vragen
 
Nederlandse Zorgautoriteit
Newtonlaan 1-41
3584 BX Utrecht
T 088 - 770 8 770
E info@nza.nl
Aanmelden
Bent u nog niet geabonneerd op onze nieuwsbrief?
Meld u hier aan
Twitter   Linkedin
Afmelden voor de nieuwsbrief