Nummer 8 • november 2020
Bekijk de online versie
NZa Nieuwsbrief
Geestelijke gezondheidszorg
Wachttijden in geestelijke gezondheidszorg oplossen door betere samenwerking in regio’s
De wachttijden in de geestelijke gezondheidszorg moeten korter. Dat kan alleen als huisartsen, psychiaters, psychologen en ggz-instellingen in regio’s veel beter samenwerken bij het verwijzen en doorverwijzen van mensen met psychische problemen. Zorgverzekeraars moeten daarin meedoen door de afspraken die ze met zorgaanbieders maken. Ook gemeenten hebben een rol om te voorkomen dat bijvoorbeeld schuldenproblematiek leidt tot instroom in de ggz. Duidelijk moet worden wat men van elkaar kan verwachten in het netwerk van zorgaanbieders, zorgverzekeraars en gemeenten.
Lees het hele bericht op NZa.nl
Per 2021 ook aantal mensen op wachtlijst ggz in kaart
Om meer inzicht te krijgen in de wachttijden moeten ggz-instellingen maandelijks gaan melden hoeveel mensen bij hun op de wachtlijst staan. Dit doen we op verzoek van zowel ggz-aanbieders als zorgverzekeraars. De verplichting geldt vanaf 1 januari 2021 voor aanbieders met meer dan tien zorgverleners. De ggz-aanbieders kunnen de gegevens aanleveren aan Vektis, waar ze ook al hun wachttijden melden.
Lees het hele bericht op NZa.nl
Lees de bijbehorende Transparantieregeling
Volg de live webinars over het zorgprestatiemodel
Op dinsdag 24 november, maandag 30 november en vrijdag 4 december zijn er live webinars over het zorgprestatiemodel.

In elk webinar bent u in een keer op de hoogte over de nieuwe zorgprestaties, settings, zorgvraagtypering, simulatie en nog veel meer. Na de presentatie gaat dagvoorzitter Maarten Bouwhuis in gesprek met de tafelgasten. Per webinar zijn er verschillende gasten. Zij gaan uw vragen over het zorgprestatiemodel beantwoorden.

Op maandag 30 november is er extra aandacht voor vrijgevestigden, op vrijdag 4 december voor forensische zorg. Aanmelden is niet nodig. Lees meer over de gasten en tijden op de website van het Zorgprestatiemodel. Hier vindt u ook de links naar de webinars.
Lees meer over de webinars 
Lichte daling nieuwe ggz-behandelingen tijdens begin tweede coronagolf
De gevolgen van de tweede coronagolf voor de behandeling van ggz-patiënten lijken relatief beperkt. Het aantal gestarte zorgtrajecten ligt iets lager dan in voorgaande jaren. We zien in de data tot 11 oktober dat het aantal opnamedagen sinds deze zomer ongeveer 90 procent is van dat aantal in dezelfde periode in 2019. Dat blijkt uit een analyse van de gevolgen van de corona-uitbraak voor de geestelijke gezondheidszorg van de Nederlandse Zorgautoriteit en het Trimbos instituut.
Lees het hele bericht op NZa.nl
Lees de analyse
Veelgestelde vragen coronavirus
Op een speciale webpagina geven wij antwoord op vragen rondom het coranavirus voor de ggz en fz. Of bezoek onze pagina met de laatste ontwikkelingen in de toegang tot zorg tijdens corona.
Naar de veelgestelde vragen
Lees over de toegang tot zorg tijdens corona
 
Nederlandse Zorgautoriteit
Newtonlaan 1-41
3584 BX Utrecht
T 088 - 770 8 770
E info@nza.nl
Aanmelden
Bent u nog niet geabonneerd op onze nieuwsbrief?
Meld u hier aan
Twitter   Linkedin
Afmelden voor de nieuwsbrief