Nummer 5 • december 2020
Bekijk de online versie
NZa Nieuwsbrief
Mondzorg
Mooie samenwerking in de mondzorg voor betere informatie aan patiënten
Samen met alle brancheorganisaties in de mondzorg ontwikkelde de NZa een poster om op te hangen in de wachtkamers van praktijken of te publiceren op een scherm of website. De poster helpt patiënten bij de keuze voor een behandeling aan hun gebit. We vroegen de brancheorganisaties om de bestanden te verspreiden onder hun leden. Wij danken hen hartelijk voor deze mooie samenwerking om de informatie voor patiënten te verbeteren! De poster is tot stand gekomen na gezamenlijk onderzoek naar de informatiebehoefte van patiënten in de mondzorg. Wilt u meer informatie of ook deze poster downloaden? Lees dan het volledige nieuwsbericht.
Lees het nieuwsbericht
Bekijk de posters
Voortgang op de 7 ambities in de mondzorg
Op 10 december vond een bestuurlijk overleg plaats over de 7 ambities in de mondzorg. Samen met de Patiëntenfederatie, Mondzorgalliantie en Zorgverzekeraars Nederland concluderen we dat we ook in 2021 samen blijven werken met de hele sector aan het realiseren van de ambities. We kijken met vertrouwen uit naar de samenwerking in het nieuwe jaar.
Lees meer over de 7 ambities in de mondzorg
Offerte verplicht bij behandelingen boven 250 euro
Samen met de brancheorganisaties verduidelijkten we de regels voor de informatieverstrekking aan patiënten. Als aanbieder van mondzorg bent u verplicht om vooraf een prijsopgave te geven, als de behandeling meer gaat kosten dan 250 euro. Wanneer de patiënt daar om vraagt, moet u ook zo’n prijsopgave geven voor behandelingen die minder kosten dan dit bedrag.
Naar de regels
Toezicht op beugeldeclaraties
In 2020 deden we onderzoek onder aanbieders die onzichtbare beugels/ hoesjes plaatsen (categorie 7). We zagen dat het declareren van deze beugels soms nog niet goed gaat. We zien de volgende fouten en aandachtspunten:  

  • De eerste retentiebeugel na de behandeling in rekening brengen. Bij deze beugel zit dit al verwerkt in het tarief voor het verwijderen van deze beugel.
  • Combinaties declareren van inkoopkosten én prestaties voor materiaal uit eigen beheer.
  • Tandheelkundige codes gebruiken in het kader van een beugelbehandeling bij de orthodontist.
  • De datum van behandeling staat onjuist in de administratie of declaratie.
In 2021 zullen we controleren of de praktijken die we waarschuwden, deze beugels nu wel goed in rekening brengen. Daarnaast zullen we ook onderzoeken of code V91 goed gebruikt wordt bij deze beugelbehandelingen. Soms zien we dat deze code ten onrechte gebruikt wordt voor het vastzetten van onzichtbare beugels met attachments.
Collegereeks studenten mondzorgkunde/ tandheelkunde
Medewerkers van de NZa verzorgden in 2020 wederom een collegereeks voor studenten tandheelkunde en mondzorgkunde. Dit jaar deden we dat grotendeels digitaal. De colleges hielden we voor de Radboud Universiteit in Nijmegen, ACTA in Amsterdam, UMC Groningen en de Hogescholen van Utrecht en Amsterdam. Ook volgend jaar gaan we hier mee door. Studenten geven aan dat zij dit een goede voorbereiding op hun toekomstige werk vinden om meer te leren over het zorgstelsel en de rol van de NZa hierin.
 
Nederlandse Zorgautoriteit
Newtonlaan 1-41
3584 BX Utrecht
T 088 - 770 8 770
E info@nza.nl
Aanmelden
Bent u nog niet geabonneerd op onze nieuwsbrief?
Meld u hier aan
Twitter   Linkedin
Afmelden voor de nieuwsbrief