Nummer 9 • december 2020
Bekijk de online versie
NZa Nieuwsbrief
Medisch-specialistische zorg
Versoepelingen NZa-regels vanwege corona (update)
Sinds 1 maart 2020 hebben we meerdere bepalingen uit de Regeling medisch-specialistische zorg NR/REG-2001a versoepeld vanwege de coronacrisis. Deze versoepelingen hadden aanvankelijk een tijdelijk karakter. Per 2021 krijgt een groot deel van de versoepelingen een structurele plek in de NZa-regels. Dit hebben we in overleg met de branchepartijen gedaan. De regels zijn doorgevoerd in de Regeling medisch-specialistische zorg NR/REG-2103a. Een deel van de versoepelingen blijft van tijdelijke aard. Deze tijdelijke versoepelingen gelden vanaf 1 maart 2020 en blijven ook in 2021 tot nader order van kracht.
Lees het volledige artikel op nza.nl
Conceptrelease RZ22a beschikbaar op de website
Bekijk online
Wanneer registreer je een consult op afstand?
Op 17 september jl. publiceerden wij het bericht ‘Zorg op afstand krijgt structurele plek binnen de medisch-specialistische zorg'. We merken dat er vragen zijn ontstaan over de alinea ‘Risico’s rond zorg op afstand’. In deze nieuwsbrief verduidelijken we graag wat we bedoelen met deze alinea over zorg op afstand.

Aan het registreren van een consult op afstand zijn een aantal voorwaarden gesteld.
Lees het volledige artikel op nza.nl
Aanpassingen in de regels voor beschikbaarheidbijdragen 2020 en 2021
Voor 2020 en 2021 is een wijziging in de btw-bedragen doorgevoerd in de beleidsregel voor het calamiteitenhospitaal. Daarnaast zijn er tekstuele wijzigingen in de regels voor de beschikbaarheidbijdrage ambulancehelikopter 2021. Voor weefseldonatie zijn de bedragen in de regels voor 2021 aangepast op basis van kostenonderzoek.
Direct naar beleidsregel beschikbaarheidbijdrage 2020
Direct naar beleidsregel beschikbaarheidbijdrage 2021
Lees meer over beschikbaarheidbijdragen msz
Nieuwe budgetparameters ambulancezorg 2021
De regels voor ambulancezorg 2021 zijn vastgesteld. Hierin zijn de budgetparameters voor de loonnormbedragen rijdende dienst en voor de meldkamer ambulancezorg vastgesteld op basis van onderzoek.

Zorgaanbieders krijgen langer de tijd om hun voorlopige opbrengstverrekening voor 2021 aan te leveren. De deadline verschuift van 31 december 2020 naar 31 maart 2021.
Direct naar regels ambulancezorg 2021 
Kostenonderzoek meldkamer ambulancezorg 2020
NZa brengt protonentherapie in kaart
Protonentherapie is een bijzondere vorm van radiotherapie. De NZa onderzocht op verzoek van het ministerie van VWS hoe deze nieuwe vorm van zorg in Nederland wordt opgestart en welke patiënten naar protonentherapie worden doorverwezen. De uitkomsten van dit onderzoek kunnen worden gebruikt om te helpen bepalen of er voldoende capaciteit is, nu en in de toekomst.  
Direct naar monitor protonentherapie
Zorginstituut en NZa schetsen in advies randvoorwaarden passende zorg
Alleen zorg bieden die bijdraagt aan het functioneren van mensen en hun kwaliteit van leven. Dat zou het vertrekpunt moeten zijn voor de gezondheidszorg. Zo blijft de zorg betaalbaar, van goede kwaliteit en toegankelijk voor iedereen. Dit schrijven Zorginstituut Nederland en de NZa in het adviesrapport ‘Samenwerken aan passende zorg: de toekomst is nú’
Lees het volledige artikel op nza.nl
 
Nederlandse Zorgautoriteit
Newtonlaan 1-41
3584 BX Utrecht
T 088 - 770 8 770
E info@nza.nl
Aanmelden
Bent u nog niet geabonneerd op onze nieuwsbrief?
Meld u hier aan
Twitter   Linkedin
Afmelden voor de nieuwsbrief