Nummer 2 • februari 2021
Bekijk de online versie
NZa Nieuwsbrief
Medisch-specialistische zorg
Aanvulling op versoepelingen NZa-regels
Graag wijzen wij u op een versoepeling van een NZa-regel in verband met corona. Tot 1 mei 2021 is het namelijk toegestaan om in plaats van de 190164 (belconsult ter vervanging van een eerste polikliniekbezoek) of 190167 (schriftelijk consult ter vervanging van een eerste polikliniekbezoek) een eerste polikliniekbezoek te registreren (190060), indien het subtraject geopend is in 2020.
Meer over de versoepelingen in NZa-regels
Ingrijpende wijzigingen nodig in beleid dure geneesmiddelen
Om de stijgende uitgaven aan dure geneesmiddelen te beteugelen, zijn ingrijpende wijzigingen in overheidsbeleid noodzakelijk. In een opiniestuk betoogt de NZa dat er landelijke regie moet komen op dit onderwerp. De prijs van dure geneesmiddelen speelt op dit moment namelijk pas te laat een rol in de procedure van onderzoek naar een geneesmiddel totdat het voorschreven kan worden aan patiënten.
Lees het volledige artikel op nza.nl
Wachttijden aanleveren kan binnenkort via Zorgbeeld
Wij zijn regelmatig in gesprek met het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS), het Landelijk Netwerk Acute Zorg, de Federatie Medisch Specialisten, Zorgverzekeraars Nederland en andere branchepartijen om de uitvraag van gegevens in Zorgbeeld te verbeteren. Hierbij hebben wij steeds oog voor de administratieve druk in de msz. Daarom werken we onder andere aan een herziening van de Regeling wachttijden en wachttijdbemiddeling msz. Dit betekent dat we de aanlevering van de wachttijden integreren met de uitvraag van Zorgbeeld. U levert dan straks nog maar op één plek gegevens aan. Naar verwachting is de herijkte wachttijdregeling er eind eerste kwartaal 2021. Vanaf dat moment maken we een start met het aanleveren van wachttijden via Zorgbeeld. Over de voortgang van deze ontwikkelingen houden we u onder meer via deze nieuwsbrief op de hoogte.

Over Zorgbeeld
Zorgaanbieders van medisch-specialistische zorg leveren via Zorgbeeld gegevens aan over de druk op de zorg. Met deze informatie volgt het LCPS nauwgezet de ontwikkelingen rondom (voornamelijk) de (semi-)acute en kritiek planbare zorg. Meer weten?
Meer over Zorgbeeld
Alleen voor dure geneesmiddelen kostprijzen 2020 aanleveren
Zorginstellingen hoeven over het jaar 2020 alleen kostprijzen voor dure geneesmiddelen aan te leveren. In afstemming met branchepartijen hebben we besloten over het jaar 2020 geen kostprijzen over de dbc-zorgproducten en overige zorgproducten uit te vragen.
Lees het volledige artikel op nza.nl
Wegwijzer digitale zorg geactualiseerd!
Meer weten?
 
Nederlandse Zorgautoriteit
Newtonlaan 1-41
3584 BX Utrecht
T 088 - 770 8 770
E info@nza.nl
Aanmelden
Bent u nog niet geabonneerd op onze nieuwsbrief?
Meld u hier aan
Twitter   Linkedin
Afmelden voor de nieuwsbrief