Nummer 3 • april 2021
Bekijk de online versie
NZa Nieuwsbrief
Geestelijke gezondheidszorg
Zorgprestatiemodel klaar voor gebruik!
De nieuwe bekostiging voor de ggz en de forensische zorg is klaar voor gebruik. De NZa heeft regelgeving en prestaties vastgesteld en de concepttarieven voor 2022 gepubliceerd. Er zijn bovendien verschillende factsheets en spelregels opgesteld. Ook de benodigde tabellen voor de bekostiging en voor zorgvraagtypering zijn beschikbaar. Met deze nieuwe informatie kunnen zorgaanbieders en zorgverzekeraars zich verder voorbereiden op de invoering van het zorgprestatiemodel in 2022.
Lees het hele bericht op NZa.nl
Naar de regelgeving en tarieven op NZa.nl
Naar het totale downloadoverzicht op Zorgprestatiemodel.nl
Webinars over het zorgprestatiemodel
In april en mei organiseert het Programma een nieuwe reeks live webinars over het zorgprestatiemodel. De volgende thema’s komen in ieder geval aan bod:
  • Dinsdag 20 april om 14.30 uur: prestaties, setting en tarieven
  • Maandag 17 mei om 10.00 uur: zorgvraagtypering
  • Dinsdag 25 mei om 14.30 uur: beroepen in het zorgprestatiemodel
De geplande duur van de webinars is 90 minuten. Zet de data alvast in uw agenda als u meer wilt weten over deze en andere onderwerpen rond het zorgprestatiemodel.
Lees meer op zorgprestatiemodel.nl
Weinig schriftelijke contractafspraken over passende ggz-zorg
Zorgverzekeraars en zorgaanbieders maken in de contracten bijna geen concrete afspraken over inhoudelijke onderwerpen als passende zorg, het verkorten van wachttijden en het organiseren van de zorg over de schotten heen. Dat constateert de Nederlandse Zorgautoriteit in de monitor contractering geestelijke gezondheidszorg.
Lees het hele bericht op NZa.nl
Naar de monitor contractering gzz
Zorggebruik in volwassenen-ggz op niveau van voor coronacrisis
De coronacrisis heeft vanaf maart 2020 een grote impact gehad op de specialistische ggz. Het aantal verwijzingen en gestarte nieuwe behandelingen daalde scherp met 25% tot 50%. Ook laten diverse onderzoeken zien dat er meer psychische problemen worden ervaren door het voortduren van de crisis. Actuele cijfers van grote ggz-instellingen laten echter zien dat het aantal verwijzingen en behandelingen van volwassenen in de specialistische ggz op dit moment weer terug is op het niveau van voor de coronacrisis, met ook vergelijkbare wachttijden die al erg lang waren.
Lees het hele bericht op NZa.nl
Invoering Wet zorg en dwang kost jaarlijks 111 miljoen euro meer
De invoering van de Wet zorg en dwang (Wzd) kost jaarlijks 111 miljoen euro meer dan begroot. Dat blijkt uit onderzoek van de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) in opdracht van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Het doel van de Wzd is om cliënten met een psychogeriatrische aandoening – zoals dementie - of een verstandelijke beperking meer regie te geven en om waar mogelijk te voorkomen dat onvrijwillige zorg wordt ingezet.
Lees het hele bericht op NZa.nl
Veelgestelde vragen coronavirus
Op een speciale webpagina geven wij antwoord op vragen rondom het coronavirus voor de ggz en fz. 
Bekijk de veelgestelde vragen
 
Nederlandse Zorgautoriteit
Newtonlaan 1-41
3584 BX Utrecht
T 088 - 770 8 770
E info@nza.nl
Aanmelden
Bent u nog niet geabonneerd op onze nieuwsbrief?
Meld u hier aan
Twitter   Linkedin
Afmelden voor de nieuwsbrief