Nummer 3 • april 2021
Bekijk de online versie
NZa Nieuwsbrief
Langdurige zorg
Invoering Wet zorg en dwang kost jaarlijks 111 miljoen euro meer 
De invoering van de Wet zorg en dwang (Wzd) kost jaarlijks 111 miljoen euro meer dan begroot. Dat blijkt uit onderzoek van de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) in opdracht van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Het doel van de Wzd is om cliënten met een psychogeriatrische aandoening – zoals dementie - of een verstandelijke beperking meer regie te geven en om waar mogelijk te voorkomen dat onvrijwillige zorg wordt ingezet.
Lees het hele bericht op NZa.nl
18 mei Webinar Passende zorg met Marian Kaljouw (NZa) en Sjaak Wijma (Zorginstituut)
De zorg in Nederland is van een hoog niveau en dat willen we graag zo houden. Maar zonder verandering besteden we in 2040 bijna de helft van ons inkomen aan zorg. Om de zorg toegankelijk en betaalbaar te houden, is een beweging naar passende zorg nodig. Die beweging moeten we samen maken. Op 18 mei gaan Marian Kaljouw (NZa) en Sjaak Wijma (ZiN) hierover met elkaar in gesprek aan de hand van concrete praktijkvoorbeelden. Uiteraard beantwoorden zij ook graag de vragen die u heeft! Dus noteer 18 mei van 09.00 tot 10.00 uur in uw agenda en schrijf u nu in!
Ik schrijf mij in!
Extra geld voor langdurige zorg door instroom cliënten met een psychische stoornis
Het budget voor de langdurige zorg voor dit jaar is te krap. Dat komt onder meer doordat er veel meer mensen dan verwacht met een psychische stoornis vanuit de ggz de langdurige zorg instromen. De Nederlandse Zorgautoriteit adviseerde minister De Jonge van VWS om nu al de € 100 miljoen aan herverdelingsmiddelen die in het budgettair kader waren gereserveerd, in te zetten. De minister heeft nu aangegeven dit advies op te volgen.
Lees het nieuwsbericht van 11 maart over het advies
Lees de aangepaste beleidsregel
Uitstel jaarrekening geen belemmering voor tijdig indienen nacalculatie
De nacalculatie Wlz 2020 en jaarverantwoording kunnen door corona complexer zijn dan voorgaande jaren. VWS verleent zorgaanbieders een uitstelmogelijkheid van vier maanden voor het indienen van de gecontroleerde jaarrekening. Deze uitstelmogelijkheid vormt echter geen belemmering om de gegevens voor de nacalculatie Wlz 2020 en het kwaliteitsbudget 2020 tijdig in te dienen bij het zorgkantoor. 
Lees het hele bericht op de website van ZN
Lees de veelgestelde vragen op de website van de NZa
Nieuwe zorgprestatie 'Verkeerde bed ggz' voor Wlz-indicatie
Voor ggz-cliënten, verstandelijk gehandicapten (VG) en psychogeriatrische cliënten (PG) is regionaal sprake van één crisisdienst die de triage doet voor de Wet Zorg en Dwang. Soms kunnen VG- of PG-cliënten daarna meer niet terug naar hun woonsituatie. Zij komen dan in een ggz-instelling via een gedwongen opname met inbewaringstelling. Er is echter geen psychiatrische stoornis en de cliënt ligt dan dus op een ‘verkeerd bed’. Wij regelen nu de bekostiging voor deze groep cliënten. Aan de hand van de prestatie 'verkeerde bed ggz' kunnen ggz-instellingen de kosten in rekening brengen bij het zorgkantoor.
Lees de beleidsregel
Veelgestelde vragen coronavirus
Op een speciale webpagina geven wij antwoord op vragen rondom het coronavirus voor de langdurige zorg. 
Bekijk de veelgestelde vragen
 
Nederlandse Zorgautoriteit

Tijdelijk bezoekadres:
Pythagoraslaan 6-8
3584 BB Utrecht
E-mail 
info@nza.nl
WhatsApp 088-7708770

Aanmelden
Bent u nog niet geabonneerd op onze nieuwsbrief?
Meld u hier aan
Twitter   Linkedin
Afmelden voor de nieuwsbrief