Nummer 3 • mei 2021
Bekijk de online versie
NZa Nieuwsbrief
Medisch-specialistische zorg
18 mei: webinar Passende zorg met Marian Kaljouw (NZa) en Sjaak Wijma (ZiN)
De zorg in Nederland is van een hoog niveau en dat willen we graag zo houden. Maar zonder verandering besteden we in 2040 bijna de helft van ons inkomen aan zorg. Om de zorg toegankelijk en betaalbaar te houden, is een beweging naar passende zorg nodig. Die beweging moeten we samen maken. Op 18 mei gaan Marian Kaljouw (NZa) en Sjaak Wijma (ZiN) hierover met elkaar in gesprek aan de hand van concrete praktijkvoorbeelden. Uiteraard beantwoorden zij ook graag de vragen die u heeft! Dus noteer 18 mei van 09.00 tot 10.00 uur in uw agenda en schrijf u nu in via onderstaande link.
Inschrijven voor webinar Passende zorg
Wijzigingen in dbc-pakket in 2022
De regelgeving voor de medisch-specialistische zorg 2022 staat online. Met de wijzigingen in dit pakket stimuleren we passende zorg. Vanaf 2022 verduidelijken we de regels voor het vastleggen van zorgactiviteiten in de medisch-specialistische zorg.
  • Dit geeft meer inzicht in de mate waarin taakherschikking van de grond komt.
  • Daarnaast zijn per 2022 de registratiemogelijkheden voor zorg aan kinderen met erfelijke en aangeboren aandoeningen uitgebreid. Artsen kunnen deze zorg nu beter registreren.
  • Zorg geleverd door sportartsen kan vanaf volgend jaar ook beter vastgelegd worden. De NZa ontwikkelde hiervoor samen met de VSG een aparte typeringslijst sportgeneeskunde.
  • Per 2022 kunnen brandwondencentra bovendien de zorg voor patiënten zonder brandwonden beter registreren en declareren.
Voor meer informatie over passende zorg verwijzen wij u graag naar het rapport 'Samenwerken aan passende zorg, de toekomst is nu!'.
Ga naar de regelgeving msz 2022
Lees het bericht over taakherschikking op nza.nl
Ga naar de typeringslijst per specialisme
Lees het rapport 'Samenwerken aan passende zorg, de toekomst is nu!'
Geef uw mening over een nieuwe sectoroverstijgende betaaltitel voor de zorg
De Nederlandse Zorgautoriteit vraagt zorgaanbieders, zorgverzekeraars en zorgkantoren om te reageren op onze openbare consultatie over een sectoroverstijgende betaaltitel Zvw-Wlz. Hiermee kunnen zorgaanbieders, zorgverzekeraars en zorgkantoren afspraken maken over nieuwe (regionale) initiatieven die lastig te bekostigen zijn met de reguliere betaaltitels. Wij verwachten dat dit kan bijdragen aan meer passende zorg voor patiënten. Reageren kan tot en met 31 mei 2021. Lees voor meer informatie de informatiekaart of ga direct naar de vragenlijst.
Ga naar de informatiekaart
Ga direct naar de vragenlijst
Lees het nieuwsbericht op nza.nl
Nieuwe facultatieve prestatie: diagnostiek en advies aan patiënten met onbekende primaire tumor
Academische ziekenhuizen met een moleculair tumor board kunnen sinds kort gebruik maken van de nieuwe facultatieve prestatie ‘Whole genome sequencing, diagnose en behandeladvies bij Primaire Tumor Onbekend (PTO)’.
Met deze prestatie kunnen zij de diagnostiek en het behandeladvies declareren voor patiënten met uitzaaiingen, waarbij de primaire tumor niet bekend of nog niet gevonden is. Lees ook het artikel in de Volkskrant hierover. De zorg vraagt meer dan ooit om maatwerk en flexibiliteit. Met de facultatieve prestatie kunnen zorgaanbieders en zorgverzekeraars afspraken maken over (nieuwe) initiatieven die lastig te bekostigen zijn met de reguliere dbc's. Wilt u ook een facultatieve prestatie aanvragen? Ga dan direct naar de informatiekaart Facultatieve prestatie msz aanvragen.
Ga naar de facultatieve prestatie PTO
Ga naar de informatiekaart
Lees het artikel op Volkskrant.nl
 
Nederlandse Zorgautoriteit
Newtonlaan 1-41
3584 BX Utrecht
T 088 - 770 8 770
E info@nza.nl
Aanmelden
Bent u nog niet geabonneerd op onze nieuwsbrief?
Meld u hier aan
Twitter   Linkedin
Afmelden voor de nieuwsbrief